Càpsula 43. Hola RGPD!

D’unes setmanes cap aquí, hauràs notat el notable augment de missatges i notificacions enviats per les empreses que t’ofereixen serveis web i aplicacions mòbils, que t’informen de l’actualització de la política de privacitat i que reclamen el teu consentiment inequívoc per seguir utilitzant-les.

La veritat és que s’ho han pres amb calma, això de demanar-te permís: quan llegeixis aquesta càpsula, farà dos anys justos de l’entrada en vigor del Reglament General de Protecció de Dades (o GDPR en anglès). No és estrany, que ho facin justament ara: a partir d’avui, passa a ser d’obligat compliment dins del territori de la Unió Europea.

Si és cert que el 80% del nostre organisme és aigua, també ho és que la identitat de les persones estan constituïdes per dades. Amb formats i tipologies ben diverses, som la suma d’informació personal que fa referència als àmbits físic, fisiològic, psíquic, econòmic, cultural, social,…

Aquest “nou” reglament apdcat.gencat.cat/ca/documentacio/RGPD reconeix, recull i unifica els drets de la ciutadania europea i les obligacions de les empreses pel que fa al tractament de les seues dades personals.

A continuació, et proposo repassar algunes de les novetats més interessants.

A la transparència de la informació

(Article 12) Tens dret a disposar d’informació de fàcil accés sobre quin tractament es dóna a les teues dades, les circumstàncies concretes d’ús i el període de conservació.

Per fi desapareixeran aquelles parrafades interminables i indesxifrables: les clàusules informatives han d’utilitzar un llenguatge concís, transparent i intel·ligible. Aquesta obligació adquireix un valor especial quan va dirigida a menors.

A l’oblit

(Article 17) Tens dret a sol·licitar que les dades personals que has facilitat a qualsevol proveïdor de serveis d’internet siguin eliminades si s’usen amb finalitats diferents de les quals van ser recollides, si retires el consentiment d’ús o en descobrir que s’han recollit o difós de forma il·lícita.

Recorda que no tot s’hi val: El límit d’aquest dret ve marcat per l’exercici de les llibertats d’expressió, d’informació i d’interès públic.

A la portabilitat

(Article 20) Tens dret a transferir les dades del responsable d’una empresa prestadora d’un servei a un altre. Això et resultarà molt útil quan desitges canviar d’operadora de telefonia mòbil i internet. Caldrà que aquests processos de canvi es realitzin de manera accessible, àgil i senzill. Sempre que sigui possible, s’oferirà l’opció de fer-ho a través de la xarxa i de manera gratuïta.

Per acabar, torno al principi per parlar-te de la sol·licitud de consentiment inequívoc que t’han de demanar les empreses que vulguin utilitzar les teues dades personals. A la pràctica, suposa que a partir d’ara en donar-te d’alta a qualsevol lloc, estaran desglossades les condicions d’ús del servei i les del tractament de les dades facilitades durant el registre. Així mateix, desapareixeran les típiques caselles premarcades per a l’enviament de butlletins i publicitat.

Espero no haver-te atabalat massa i t’hagi ajudat a entendre una mica més la importància d’aquesta norma. Fins a la quinzena que ve. Si et ve de gust, pots recuperar les càpsules anteriors a capsulesdetic.wordpress.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s