Càpsula 63. La Indústria 4.0

Càpsula 63. La Indústria 4.0

Recentment, he tingut l’oportunitat de participar al Segundo Encuentro de Dinamitzadores convocat per Somos Digital somos-digital.org, una associació que agrupa programes i persones d’arreu de l’estat, que treballen en la creació, la dinamització i el manteniment d’espais públics dedicats al foment de la Societat de la Informació.

En la ponència inaugural de les jornades, Marta del Amo @martadelamo redactora en cap de l’edició espanyola de la revista MIT Technology Review technologyreview.es, va parlar-nos dels reptes i les oportunitats davant l’automatització i la intel·ligència artificial.

Estem vivint una nova Revolució Industrial, basada en l’economia digital i la implementació de les fàbriques intel·ligents, que comporta el naixement de nous perfils i professions digitals i la desaparició d’altres ocupacions, sobretot les basades en la realització tasques rutinàries i repetitives, que passen a ser assumides les màquines, procurant una major eficiència.

Feines 2.0

Durant la conferència, va descriure alguns dels llocs de treball emergents i en els que -actualment- hi ha una important mancança de candidates disponibles i aptes per dur-los a terme.

Programadora En el context digital es fa evident la falta de persones capaces de crear o dissenyar els programes que controlaran les màquines del futur.

Científica de dades Aquesta demandada disciplina professional se centra en l’anàlisi i la interpretació de les grans bases de dades que es generen a partir de la nostra presència i activitat a internet (l’anomenat Big Data).

Experta en ciberseguretat. Cada cop més, necessitarem persones que ens protegeixin dels ciberatacs, del codi maliciós i les noves amenaces presents en l’entorn digital.

Tècnica en energies renovables. La promoció, el muntatge, l’explotació i el manteniment d’aquestes instal·lacions, requereix un gran nombre de treballadores amb unes destreses i una capacitat motriu, impossible (ara per ara) per als robots.

Formadora de màquines. Es requereixen milers de persones que ajudin a entrenar les tecnologies d’aprenentatge automàtic que permeten desenvolupar els programes d’intel·ligència artificial i permetran l’automatització de les tasques.

Enginyera d’intel·ligència artificial. Ara mateix, una de les feines més qualificades donada la dificultat de trobar especialistes amb competències STEAM i la capacitat de dotar d’intel·ligència a un sistema computacional.

Streamer de videojocs. Un curiós ésser, que es guanya (molt bé) la vida retransmetent  per internet les seues partides, o comentant les que juguen per altres persones. Si desconeixes aquest fenomen i vols introduir-te en el seu món, entra a twitch.tv

Gestora de la identitat digital. Dins de la càpsula 53, a la NT 3694 http://bit.ly/NT_c53, et parlava de les dificultats que ens podíem trobar a l’hora d’administrar el testament i l’herència digitals. Això fa que cada sigui més necessari comptar amb persones hàbils a l’hora de vetllar allò que queda de nosaltres a les xarxes, una vegada morim.

Caçadora d’errors de codi. Dedicada a cerca i captura de vulnerabilitats presents en els programes informàtics i ginys intel·ligents s’ha convertit en una evolució del típic caça-recompenses de les pel·lícules de l’oest, amb menys glamur i més prestigi dins del sector, i sense córrer tants riscos.

Bona quinzena. Com sempre, et convido a recuperar les càpsules anteriors des del bloc capsulesdetic.wordpress.com Foto: Franck V, des d’Unsplash

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s