Càpsula 65. Enlarge your dallonses

Per aquelles coses de la vida, no tindries pas el contacte d’en Doc Emmett Brown, l’inventor de la màquina del temps a la trilogía «Back to the Future»? És per demanar-li que em deixi el seu DeLorean DMC-12 una estoneta, per fer una escapada, just fa 41 anys, per trobar-me cara a cara amb Gary Thuerk, responsable de l’enviament del primer missatge de correu electrònic no desitjat.

Cada dia, en obrir la meua bústia de correu electrònic i veure-la col·lapsada de brossa digital, em recordo del pare que va parir l’spam i repasso tot el seu arbre genealògic. Suposo que ja saps de què el parlo, oi? I posats a viatjar, demanaria poder tenir un segon encontre, amb qui va inventar-se lo de la propaganda electoral.

Mentre espero qui m’ajudi a complir aquests somnis em proposo dedicar la càpsula d’avui al fenomen de l’enviament indiscriminat, massiu i sense consentiment de missatges, a través de qualsevol mitjà electrònic. Això és el correu brossa.

Quan la brossa ets tu

Malauradament, resulta molt fàcil que les ciberdelinqüents pesquin la teva adreça de correu electrònic o el número de telèfon: ja sigui perquè l’has mostrat públicament a les xarxes, has continuat una cadena de missatges, t’has inscrit en falses promocions i concursos o sense revisar les condicions de privacitat, has autoritzat l’accés a la teua identitat digital en instal·lar-te aplicacions mòbils o utilitzar serveis web,… si no tens cura, acabaràs convertint-te en un spammer involuntari i inconscient.

Per això, també és recomanable que periòdicament revisis la carpeta dels missatges no desitjats, per evitar la pèrdua d’informació important: Si l’adreça d’algun dels teus contactes ha estat utilitzada per enviar-ne, és possible que ja es trobi a la llista negra del servidor de correu i el seu filtre antispam del teu servidor de correu l’hi hagi llençat per error.

Esquivant la brossa

Primer que res, comprova amb el servei AntiBotnet osi.es/es/servicio-antibotnet, que la teua connexió a internet no estigui compromesa i algú l’estigui utilitzant per enviar missatges brossa.

Si utilitzes un client de correu, tipus Thunderbird o Outlook, no estaria de més que t’instal·lessis l’eina de netega MailWaher Free (Windows) mailwasher.net per evitar la baixada de missatges brossa al teu ordinador.

Bústies temporals

Si vols registrar-te en algun lloc web i no t’inspira confiança o senzillament només vols posar-hi el nas i xafardejar, sense córrer el risc que passis a engreixar la llista d’e-mails receptors de publicitat o pugui ser utilitzada amb altres finalitats, utilitza un compte de correu temporal.

Tens moltes alternatives gratuïtes per escollir: des de bústies d’un sol ús que s’autodestrueixen passat un periode de temps, com TempMail (via web i Android) temp-mail.org/es, Guerrilla Mail (via web i Android) guerrillamail.com/es, YopMail (via web i complements del navegador) yopmail.com/es i 10 Minute Mail 10minutemail.com o altres opcions més complexes, com una redirecció de correu, protegint la teua identitat digital, tipus AltMails altmails.com

Tornant al principi, sabies que gràcies a l’última reforma de la Ley Orgánica del Régimen Electoral General, aprovada el novembre del 2018, pots sol·licitar que els partits polítics deixin d’enviar-te cartes amb propaganda electoral? bit.ly/NoSpamPolitic Llàstima que per altra banda, l’article 58 bis de la nova LOPD aprovada uns dies més tard, ens desprotegeix totalment, en conferir-los els privilegis de poder recopilar informació personal i ideològica de les ciutadanes i de contactar-hi directament i sense el consentiment previ, a través de mitjans digitals. Ja veus com està la cosa!

Mentrestant, paciència i seny. I fins la quinzena que ve! Recorda que pots retrobar-me a capsulesdetic.wordpress.com

Per saber-ne més

https://www.eldiario.es/hojaderouter/seguridad/Cuarenta-primer-cabreo-primitivos-internautas_0_767123682.html

20 consejos para evitar ser marcado como spam
https://hormigasenlanube.com/evitar-ser-marcado-como-spam/

Formulari de contacte per a remitents massius de GMail
https://support.google.com/mail/contact/bulk_send_new

Spam telefónico: remedios y recursos online para combatirlo
https://hipertextual.com/2017/07/spam-telefonico-remedios-recursos-online-combatirlo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s